CUMA NAMAZI بسم الله الرحمن الرحيم ---- السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Muhterem kardeşlerim !! Cuma namazını, diğer namazlardan farklı kılan yanı, haftada bir Cuma günü, bütün Müslümanların bir araya gelerek, birbirleriyle kaynaşmaları ve bir haftalık durum değerlendirmesi yapması için, bulunmaz bir fırsat sunmasıdır. Cuma namazı hakkında kuranda” Ey inananlar Cuma günü namaz için çağrıldığınız vakit, alış verişi terk edin;Allah’ı anmaya koşun; eğer bilirseniz,bu sizin için daha hayırlıdır.”denilerek o gün namazdan daha hayırlı bir işin olamayacağı vurgulanmaktadır. Cuma namazı hakkında bazı yanlış anlayışlar bulunmaktadır.Bunlardan birisi:Cuma namazını kılarsak kabul olur mu?Burası İslam şeriatı ile yönetilen bir
Ülke değil gibi yorumlarla hüküm verilmektedir. Halbuki bu sayılanların hepsi geçmiş alimlerin içinde bulundukları siyasi ortamda verdikleri fetvalardır.Bu fetvaların bugün hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
Dikkat edilirse kurandaki ayette,üç nokta işlenmektedir. 1.si-namaz için çağrılmaktır.Cuma günü ezanlar,Cuma namazı için okunmuyor mu?Okunuyor. 2.si-Alış verişi terk etmektir.Siz Cuma namazı vakti alış verişi terk ettiğiniz zaman, size zorla alış veriş yaptıran varmı? Hayır. 3.sü-Allah’ın zikrine koşmaktır.Yani camiye kadar gidebilmektir.Cuma günü siz camiye giderken engel olan varmı?.
Hayır,cuma günü herkes camiye serbestçe gidebilmektedir.İstisnalar hariç.Bunlar,memurlar,askerler,öğrenciler veya izin alamayanlardır.
Bunların vebali ve günahı onlara izin vermeyenlerin boynunadır.
Bu saydıklarımızın dışındaki fetvalar,Peygamberimize Cuma namazıyla ilgili ayetler Mekke de indiyi halde,ilk Cuma namazını
Mekke dışında kılmasıyla alakalıdır. ’Çünkü peygamberimiz Mekke de
Bırakın Cuma namazı için, ezan okutup milleti camiye toplamayı ve namaz kıldırmayı,kendisini öldürmeye gelen katillerden kurtulmak için kendi yatağına, h.z.Aliyi bırakarak mekkeyi terk etmek zorunda
Kalmıştır. *Sonuç olarak diyebiliriz ki: Ülkemizde Cuma günü ezanlar okunmakta,inananlar akın akın camilere koşabilmekte ve isteyen dükkanını kapatarak o saatin kazancını Allah’tan bekleyebilmektedir.
Bu saydığımız şartlar göz önünde bulundurularak,bir kimse imkanı olduğu halde Cuma namazını terk eder,alış verişe devam ederse, hem namazı terk ettiği için günaha girer, hem de alış verişten dolayı kazandığı parası haram olur. .(62/9)*ASIM KÖKSAL)
.abdulmetinhoca.com)
Tarih : 4 Nisan 2012 Çarşamba
Hit : 10487
|