DUA VE TEVEKKÜL بسم الله الرحمن الرحيم ---- السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Muhterem kardeşlerim,insanın herhangi bir konuda kendi üzerine düşeni yaptıktan sonra, kendi iradesi dışında gelişecek hadiselere karşı yaratıcıdan yardım istemesine ve ona dayanmasına dua ve tevekkül denir.
Daha da kısacası:bir insanın en samimi ve içinden geldiği gibi, yaratanına yalvararak ondan yardım istemesine ve ona dayanmasına,dua ve tevekkül denir.
********************************************************
Dua ve Tevekkülde
YANLIŞ ANLAYIŞLAR
Tarihi süreç içerisin de en çok istismar edilen konulardan birisi de dua ve tevekküldür.
Çünkü insan, kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek yerine, onu Allah’ın üzerine atmak ona daha kolay gelmiştir.
Yani insan tembelliğinden dolayı yapmadığı işleri Allah’a havale ederek, sorumluluktan kaçmanın adını tevekkül zannetmiş, olmayacak istek ve taleplerde bulunarak da bunu dua zannetmektedir.
Tevekkül kuran’da”Bir işe karar verdiğin zaman, Allah’a Sığın” buyrularak,Allah’a tevekkülden önce insanda gayretin gözükmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Ayrıca başka bir ayette de”Rablerine sabırla güvenerek iş yapanların ecri ne güzeldir-29/59-denilerek,kulun hareketiyle tevekkül yan yana zikredilmiş,biri diğerinden ayrı düşünülmemiştir. Tevekkülde olduğu gibi dua meselesinde de yanlış anlamalar ve uygulamalar mevcuttur. Bunlardan biriside uygulama hatasıdır. Mesela siz bir arkadaşınızın telefon numarasını yanlış çevirseniz ona ulaşabilir misiniz? Elbette dua da böyledir.Eğer siz yanlış yerlere giderde dua ve dilekte bulunursanız,burada sorumlu sizsiniz Allah değil. Sizin kabirlerden yardım ve şifa beklemeniz
Yanlış telefon numarası çevirmekten daha kötüdür.Zira yanlış telefon çeviren aradığını bulamaz ama ona kimse ceza da vermez..Ancak
Ölülerden yardım isteyene gelince,hem yanlış adrese yöneliyor hem de Allah’ı kızdırıyorsunuz. Çünkü her gün okuduğunuz fatiha suresinde “Allah’ım yalnız sana kulluk eder-yine-yalnız senden yardım dileriz demekte ama, gidip ziyaretlerden ve mezardaki ölülerden meded ummaktasınız.Halbuki Allah,-“ Kullarım sana Beni sorarlarsa,-onlara deki-Ben onlara yakınım.Yalvaranın duasına cevap veririm. Onlarda benim çağrıma uysunlar, Bana inansınlar, Böylece doğru yolu bulurlar”2/186) demektedir. Bu ayetler bize rehber olmalıdır.
Aksi taktirde Allah’a ait olan bir çok sıfatları kullarına vererek onları
Allah’ın yerine koymuş oluruz.. Bunun adına İslam da:şirk denilir.
Şirk ise affedilmesi mümkün olmayan bir günah demektir.
Ayrıca bazı şeyhlerin müritlerinin gizli hallerini bildikleri, hatta akşam yatakta kaç takla attığını bile gördüklerini zannetmek ve böyle şeylere inanmak, elbette o kişiyi ilahlaştırmak olur. Halbuki o şeyhler
Bırakın müritlerini görmeyi kendi önlerindeki Allah’ın ayetlerini bile göremiyorlar.Ayrıca bu zatlarda olan üstü kuvvetlerin var olduğuna inanarak onlardan meded ummak ve ne zaman dara düşerlerse onların yardıma geleceğine inanmak, Allah’a karşı en büyük haksızlık olur.
Çünkü çağırsanız gelemezler,yalvarsanız duyamazlar ve yardım isteseniz size yardım edemezler.Kuranda buna işaret eden bir ayette
“Allah’ dan başka yalvardıklarınız da Allah’a ulaşmaya yol ararlar”
onlarda sizin gibi-aciz-kullardır denmektedir. (7/193) Mesela siz kimden meded umuyorsunuz? kabirdeki ölmüş zattan !Ey benim garip kardeşim, kabirdeki adamın kendisine faydası olsa önce kendisini Azrail in elinden kurtarırdı. Mezarın içinde o adamcağızın ne kadar sessiz ve çaresiz durduğunu görmüyor musunuz? Mezarının üzerine pisleyen bir kuşu bile kovalamaktan aciz olan bu insanları rahat bırakın ve şöyle dua edin :Allah’ım sen övülmeye layık olan güç ve kudret sahibisin,bunun için yalnız sana boyun eğer ve senden yardım dilerim. Çünkü senin her şeye gücün yeter. Sözün özü şudur ; dua ve tevekkül, kulun istek ve arzusunu ortaya koyduktan sonra,bunun kesintiye uğramadan başarıya ulaşması için, kulun yaratana sığınarak ve dayanarak ondan yardım istemesidir. (www.abdulmetinhoca.com)
********************************************************
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
br>
Tarih : 3 Şubat 2010 Çarşamba
Hit : 5169
|